‘Ja, die hoort een beetje bij mij’

BekijkhetandersInteressant1 Comment

Onlangs zag ik de videoregistratie ‘Vooruitgang versus teruggang’ van Melanie Bonajo, tijdens de tentoonstelling ‘Hacking Habitat’ in Utrecht. Het is een film die laat zien hoe nieuwe technologieën de wereld veranderen, gezien vanuit de ogen van een aantal ouderen van 90+, uit een verzorgingshuis of verpleeghuis. Dat is op zich al een mooi stukje geschiedenis. Maandverband en de pil, dat zijn toch wel enorme uitvindingen geweest, als je de verhalen hoort van deze vrouwen.
Wat mij vooral ontroerde waren de antwoorden op de vraag wat zij nog in hun leven verwachten. De antwoorden waren simpel: af en toe naar buiten kunnen gaan, mensen leren kennen, voor iemand iets kunnen betekenen, iemand die je af en toe eens aanraakt.
Een paar citaten:
‘Meisjes die mij een avondkus geven, zoals mijn moeder. Daar ben ik zo blij mee.’
‘Dat ik een soort vriendschap voel. Al lijkt het maar een beetje op vriendschap. (…) Dat je dus voelt, ja die hoort een beetje bij mij. Dat is wat ik hoop.’
‘Dat ze mijn schouders een beetje masseren. En mijn handen en mijn nek en alles.’
Tegelijk laat Bonajo zien hoe nieuwe technologie zijn intrede doet in de zorg. Massage door de robot.

One Comment on “‘Ja, die hoort een beetje bij mij’”

  1. De documentaire van Melanie Bonajo zal te zien zijn op het IDFA, in de serie Paradocs.
    Het IDFA vindt tussen 16 en 27 november plaats in Amsterdam.
    Titel: ‘Progress vs Regress’
    Melanie Bonajo (Nederland, 2016, 54 min.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.